Wat Is Angst Eigenlijk En Waar Is Het Goed Voor?

Angst is net als boosheid, verdriet en blijdschap een emotie. Angst waarschuwt je voor dreigend gevaar en is daarmee de natuurlijke reactie van je lichaam bij gevaar. De emotie angst geeft je waarschuwingssignalen en helpt je om snel in actie te kunnen komen. Dit maakt dat je bij gevaar kunt vluchten of ertegen kunt vechten.

Wanneer Wordt Angst Een Stoornis?

Als je angst niet langer een waarschuwingssignaal is, maar je belemmert in je dagelijks functioneren, dan is er sprake van een angststoornis. Een bekende en vaak voorkomende is de paniekstoornis, waarbij je regelmatig paniekaanvallen hebt. Ook de sociale fobie komt vaak voor. Je bent bang om in de aandacht te staan en voor een negatieve beoordeling door andere mensen. Wat minder frequent zijn de ziekteangststoornis en de gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd.

Eén van de belangrijkste symptomen van iedere angststoornis is vermijding. Door vermijding leer je jezelf aan dat je je beter voelt, of in ieder geval minder bang, als je op bepaalde plekken niet meer komt.

Hoe Kan Curans Je Helpen?

Je angstklachten en vermijding belemmeren je steeds meer in je activiteiten. Het is belangrijk dat je leert hoe je kunt omgaan met je angst, zodat je deze vermijding niet meer nodig hebt. De manier waarop dit het best (en het snelst) werkt is om de confrontatie met je angsten aan te gaan. Juist in de situaties die moeilijk voor je zijn geworden.

Angstige mensen schatten bepaalde lichamelijke reacties of reacties van de omgeving vaak verkeerd in. Samen leren we je angstige verwachtingen (gedachten) op te sporen en om te zetten naar meer reële, helpende gedachten. Je brengt in kaart welke gedachten in situaties voor jou angst oproepen. In de sessies toetsen we of deze verwachtingen kloppen met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld of je daadwerkelijk wordt afgewezen of negatief beoordeeld in een sociale situatie.

Het doel van de behandeling is dat jouw angst je niet meer belemmert in situaties waarbij dit niet passend is. Dat je leert hoe je met het beïnvloeden van je gedachten en je gedrag je angst kunt verminderen als er geen reëel gevaar dreigt.

HERKENBAAR, WAT NU?

Is dit allemaal heel herkenbaar (voor jezelf of iemand in je directe omgeving), blijf er niet langer mee rondlopen, neem contact op of meld je direct aan!