Hoe zorg ik voor mezelf in tijden van Corona, 6 tips:

We leven op dit moment in een bizarre periode, die veel van ons vraagt. Overal om ons heen is Corona, de maatregelen hebben invloed op ieders leven.

Wij willen je vanaf deze website een beetje helpen. We weten namelijk dat een aantal zaken heel handig zijn voor het behouden van je psychische evenwicht. Daarom vind je hier zes tips om goed voor jezelf te zorgen

Focus je op zaken waar je invloed op hebt

We hebben niet overal invloed op. Helaas, of misschien maar goed ook. In de actuele situatie om ons heen wordt dit heel duidelijk, je kan ervaren ‘dat het je allemaal overkomt’ of heel veel piekeren over het niet hebben van controle óf hoe je dit wel kan ervaren. Dat heeft je waarschijnlijk nog niet geholpen. Zoals uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, is het heel belangrijk om je te realiseren dat je op veel situaties geen invloed hebt. Het is zinvol om vooral aandacht en energie te besteden aan zaken waar je wél invloed op hebt!

Verleg je aandacht naar dingen die jíj kunt doen, in jouw situatie. Bijvoorbeeld de punten hieronder.

Houd je weerstand goed, prioriteer zelfzorg

Zorg goed voor jezelf. Dit horen we veel om ons heen, maar hoe doe je dat?

  • Herken je stress-signalen. En ontdek wat jou helpt om de stress te laten zakken.
  • Bewustwording helpt je hierbij, oefeningen om meer mindful te worden, zoals een bodyscan. Dit helpt je verder om je aandacht te richten op zaken die belangrijk of betekenisvol voor jou zijn.
  • Eet gezond, beweeg regelmatig, kijk voor slaaphygiëne tips hier (https://www.thuisarts.nl/slaapproblemen/ik-wil-beter-slapen#wat-kan-ik-zelf-doen-bij-slaapproblemen), beperk je alcoholgebruik.
  • Plan energie gevende activiteiten. Het is een belastende tijd, die energie vreet, maar ook jij bent in staat om ruimte te maken voor activiteiten waar je plezier aan beleeft. Doe wat je leuk vind! Denk klein: een tijdschrift lezen, in de zon zitten, even bellen met iemand waar je om geeft, je favoriete gerecht koken, verven met je (klein)kind.
  • Experimenteer met activiteiten, verdiep je in een nieuwe hobby, in nieuwe materie. Interesseer je in je eigen behoeften en verbindt hier actie aan. Wie weet vind je jezelf van Netflixend op de bank naar het oefenen van ballet-activiteiten met een tutorial, of andersom!
  • Als je meer informatie wil over overbelasting, klik dan hier.

Verstandig gebruik van media

  • Beperk de informatie die je laat binnenkomen.
  • Selecteer zelf je kanalen en momenten.
  • Zoek naar betrouwbare bronnen als NOS, Rijksoverheid of Thuisarts. En volg de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

Maak jezelf belangrijk

Jezelf belangrijk maken… Klinkt dat heel egoïstisch? Is het niet. Als jij je eigen behoeften kunt prioriteren, heeft dat invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Je voelt je rustiger, meer ontspannen, slaapt beter en bent gezelliger in de omgang. Dus doe dingen waar jij blij van wordt en ontspant.

Merk je dat het heel moeilijk is om jezelf net zo belangrijk als de anderen te maken? Dan kan het zijn dat je zelfbeeld meer aandacht nodig heeft. Misschien kom je er met een vriendelijker zelfbeeld en minder kritische houding. Als dit niet genoeg is en je merkt vast te lopen in negatieve gedachten over jezelf, kan je in een behandelsetting werken aan het versterken van je Zelfbeeld.

Zoek hulp als je er niet uitkomt

Zoek steun of hulp bij een vriend(in) of je partner. Zoek online mensen op, en ga beeldbellen.

Merk je dat dit niet voldoende is en wil je graag met een psycholoog praten? Neem dan contact met ons op, je kunt bij ons terecht om de impact van Corona op jouw mentale gezondheid te bespreken. Om in behandeling te komen heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Trauma en rouw

De corona crisis doorkomen is voor iedereen een uitdaging. Ingrediënten als onvoorspelbaarheid, machteloosheid en onveiligheid kunnen, wanneer je kampt met Post traumatische stress (PTSS) extra hard binnenkomen. Ze activeren gevoelens die er al waren of komen nu juist omhoog in de vorm van beelden, nachtmerries en herbelevingen. De reguliere tips die reeds gegeven zijn (Zoek steun, beperk media gebruik) kunnen helpend zijn.  Het opschrijven van je zorgen rondom Corona (en de verschillen met je eigen trauma waar deze crisis je aan doet denken) en het creëren van een veilige plaats in huis is belangrijk.

Voel je je thuis niet veilig? Bel Veilig Thuis 0800-2000