EEN DEPRESSIE – HOE HERKEN IK HET EN WAT KAN IK DOEN

Ieder mens heeft wel eens een sombere bui of voelt zich een dag ‘down’. Zo’n dip is echter iets anders dan een depressie. Een sombere bui gaat vaak vrij snel vanzelf weer over. Een depressie meestal niet. Je ziet de toekomst somber in, en bij forse depressieve klachten zie je op tegen de dag die voor je ligt. Misschien lukt het nog maar nauwelijks je bed uit te komen. Genieten is er al lang niet meer bij, en ook contacten verlopen een stuk moeizamer.

Wanneer is er nu sprake van een tijdelijke inzinking en wanneer spreken we van een echte depressie?

 

TWEE HOOFDKENMERKEN

Twee verschijnselen zijn zo kenmerkend voor een depressie, dat in elk geval één daarvan aanwezig moet zijn. En dan niet eventjes, maar gedurende een langere periode en tijdens het grootste deel van de dag. Die twee symptomen zijn:

  • een sombere stemming
  • geen interesse en plezier meer hebben in (bijna) alle activiteiten

ANDERE SYMPTOMEN

Behalve deze zijn er nog andere klachten die kunnen wijzen op een depressie, zoals onder andere een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens, slaapproblemen, gewichtsverandering, vermoeidheid, concentratieproblemen of zelfs terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfdoding.

Heb je behalve één of beide hoofdkenmerken ook een aantal van deze klachten, zijn deze al een aantal weken aanwezig en belemmeren zij je in het dagelijks leven, dan is de kans groot dat je aan een depressie lijdt. Daarin ben je overigens niet de enige. Ongeveer 5% van de Nederlanders lijdt in meerdere of mindere mate aan depressieve klachten.

HOE HELPT CURANS JE HIERBIJ?

Om je te helpen je depressie de baas te worden, volg je bij Curans de module Werken aan Stemmingsherstel. Deze module gaat vooral over je gedrag en je manier van denken. De module is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over wat werkt om van depressieve klachten af te komen.

Voor veel mensen die kampen met een depressie is het vaak een hele opgave om in beweging te komen. Ondanks goede voornemens komt er nog maar weinig uit handen en vaak hebben de contacten met anderen er ook fors onder te lijden. Ook je gedachten zijn vaak zwart, somber en met weinig hoop op verbetering in de toekomst.

We gaan samen kijken hoe je je activiteiten weer stap voor stap op kunt gaan bouwen. Ook het aanhalen van contacten is hierbij van belang. Daarnaast ga je leren meer grip te krijgen op je sombere gedachten.

Om de kans op terugkeer van de depressie te verkleinen, zal je ook technieken aanleren waarmee je zelf kunt voorkomen dat je weer depressief wordt.

HERKENBAAR, WAT NU?

Is dit allemaal heel herkenbaar (voor jezelf of iemand in je directe omgeving), blijf er niet langer mee rondlopen en neem contact op of meld je direct aan!