OVERBELASTING – WAT IS HET NU EIGENLIJK?

Overspannen en overbelast. Het zijn termen die iedereen kent en gebruikt. Als je een langere periode te veel stress ervaart, kun je overbelast raken, met vaak lichamelijke (spannings)klachten als gevolg. In veel gevallen komt het doordat je ‘alle ballen in de lucht wil houden’. Werk is dan soms één van die ballen, maar bijvoorbeeld problemen met de kinderen, gezondheid, mantelzorg en zorgen over relaties en geld spelen vaak een even grote rol.

HOE HERKEN IK HET?

Je lichaam kan een periode van stress prima aan. Het heeft echter ook een rustigere periode nodig om te kunnen herstellen. Als er geen herstelperiode volgt, ontstaat een continue stressreactie. Dit ervaar je als een opgejaagd gevoel, spanningsklachten die zich lichamelijk uiten als hoofdpijn, maag-darmproblemen of schouderklachten en met name vermoeidheid of uitputting. Mentale klachten die vaak voorkomen zijn overzichtsverlies, concentratieproblemen en een korter lontje. Je bent ‘op’, moet bijtanken en wat extra rust nemen is niet meer voldoende. Het stress-systeem schakelt echter niet zomaar terug als de continue stressreactie al aanwezig is.

HOE HELPT CURANS JE HIERBIJ?

Als je klachten al langere tijd aanwezig zijn, kan het zijn dat het je zelf niet lukt om dit patroon te doorbreken. Wij helpen je om je eigen behoeften meer prioriteit te gaan geven en te leren hoe je energiegevers en energievreters beter in balans brengt. Ook ga je aan de slag met het herkennen van lichamelijke signalen en het aanpakken van je gedachten. Probeer te ontspannen. Dat is bij langdurige overbelasting nog niet zo eenvoudig, want de spanning heeft zich al vastgezet. Wat ontspant je nog wel? Doe dat vaker en doe daar meer van. Door te ontspannen geef je jezelf wat je zo hard nodig hebt: herstel.

Overbelasting ontstaat onder andere door gedragspatronen die je in de weg zitten. Als je al sinds je jeugd bijvoorbeeld perfectionistisch bent, of altijd eerst aan anderen denkt, kan dit inmiddels heel hardnekkig zijn geworden. Wanneer dit speelt, helpen wij je om je patronen bij te schaven, zodat je na afloop van de behandeling niet in dezelfde valkuilen stapt.

HERKENBAAR, WAT NU?

Is dit allemaal heel herkenbaar (voor jezelf of iemand in je directe omgeving), blijf er niet langer mee rondlopen en neem contact op of meld je direct aan!