POSTTRAUMATISCHE STRESSSTOORNIS (PTSS)

WAT IS HET?

PTSS is een psychische en/of lichamelijk reactie op een schokkende gebeurtenis. Meestal verdwijnt zo’n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Soms gaat dat niet vanzelf en krijg je klachten die je leven kunnen ontregelen. Als je daar na langere tijd (minimaal een maand) nog last van hebt en het wordt maar niet beter, dan kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het gaat om gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een verkrachting, overval, ongeluk of oorlogsgeweld. Het kan zijn dat je hier zelf slachtoffer van bent, de klachten kunnen echter ook ontstaan als je getuige bent geweest van zo’n gebeurtenis.

HOE HERKEN IK HET?

De symptomen zijn vrij divers, hieronder staan een paar voorbeelden.

  • Je beleeft de situatie keer-op-keer (bijv. in de vorm van zich opdringende gedachten en beelden over de gebeurtenis of nachtmerries over wat er gebeurd is).
  • Je reageert heftig op situaties die doen denken aan de traumatische ervaring, daarom ga je vaak/veel situaties uit de weg.
  • Je bent gespannen en verhoogd prikkelbaar,  (hierdoor ontstaan vaak problemen als in- en doorslaapproblemen, concentratieproblemen, een gevoel van verhoogde waakzaamheid, schrikreacties en/of woede-uitbarstingen).
  • Je voelt je emotioneel afgestompt en vervreemd van anderen.
  • Je maakt nauwelijks nog plannen voor de toekomst.

HOE KAN CURANS JE HELPEN?

Tijdens de intake kijken we zorgvuldig wat er in je leven speelt, of er een logische samenhang is met jouw hulpvraag en of er sprake is van een diagnose . Als dit het geval is kiezen we samen een passende behandelroute. Ook als voor jou ‘praten’ niet de meeste passende ingang is tot verwerken van het trauma, zijn er binnen Curans behandelmogelijkheden.

HERKENBAAR, WAT NU?

Is dit allemaal heel herkenbaar (voor jezelf of iemand in je directe omgeving), blijf er niet langer mee rondlopen en neem contact op of meld je direct aan!